logo
logo

Άρθρα 18 Μαΐου, 2022

Core Web Vitals- Τι είναι και πως θα επωφεληθείς από αυτά;

Writen by nmavra

comments 0

Όπως φαίνεται τα Core Web Vitals είναι ο κύριος λόγος που το website σου (είτε πρόκειται για e-shop είτε πρόκειται για απλή εταιρική σελίδα) έχει μειωμένη κίνηση. Σε αυτό το άρθρο προσπαθούμε να δώσουμε μια σφαιρική εικόνα πάνω στο θέμα χωρίς να χρησιμοποιήσουμε πολύ τεχνικούς όρους, αλλά μερικές φορές είναι αναπόφευκτο για να το εξηγήσουμε!

Ποιος ορίζει αν το website σου θα εμφανίζεται ψηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα; Ο αλγόριθμος της Google. Παλαιότερα, όσο άλλαζαν τα δεδομένα που περιελάμβανε μια ιστοσελίδα, τόσο άλλαζε και διαμορφωνόταν αντίστοιχα ο αλγόριθμος ώστε να αναλύει και να «βρίσκει» εκείνα τα σημεία που θα διαφοροποιήσουν μια ιστοσελίδα για να ανέβει ψηλότερα. Πλέον όμως, ο βασικότερος λόγος που ένας επισκέπτης ακολουθεί μια σελίδα και μένει εκεί για να περιηγηθεί περαιτέρω, είναι η εμπειρία χρήσης (User Experience). Εκεί είναι που δημιουργήθηκε η ανάγκη για να μετρηθεί σωστά η εμπειρία χρήσης, με τα Core Web Vitals.

Τι είναι τα Core Web Vitals;

Πρόκειται για κάποιες μετρήσεις που πραγματοποιεί η Google και «διαβάζει» το κάθε website ώστε να αξιολογήσει αν έχει κάποια χαρακτηριστικά. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συνδέονται με την σωστή εμπειρία του χρήστη, συνεπώς, αν κάποιο website τα έχει, μπορεί να έχει καλύτερο ranking στην αναζήτηση της Google (να βγαίνει ψηλότερα η ιστοσελίδα του στις αναζητήσεις).

Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που ορίζουν τα Core Web Vitals;

Ας ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι για να «ανέβει» κανείς στις αναζητήσεις της Google είναι απαραίτητο να έχει μια ολοκληρωμένη, σωστή κατασκευή στο website ώστε να έχει ο χρήστης την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης. Η δομή μπορεί να επηρεαστεί από τα κατασκευαστικά λάθη που μπορεί να γίνουν κατά την δημιουργία του website, μέχρι την επιλογή της πλατφόρμας που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του. Τα Core Web Vitals «διαβάζουν» και επεξεργάζονται όλα τα χαρακτηριστικά των websites και αξιολογούν την συνολική ποιότητα ενός website.

Εμπειρία χρήσης (UX-User Experience)

Το έχεις ακούσει αλλά δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμπειρία του χρήστη που αλληλεπιδράει με το website μας. Χρειάζεται να είναι θετική καθώς επηρεάζει την γνώμη του χρήστη για να αγοράσει ή όχι τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που πουλάμε. Περιγράφει όλες τις εμπειρίες που έχει ο χρήστης καθώς αλληλεπιδράει με το brand μας online. Για παράδειγμα, ψάχνει να βρει κάτι μέσα στο website και είναι δύσκολο; Είναι ελκυστικό το design και τον «κρατάει» περισσότερο μέσα στην ιστοσελίδα; Όλα αυτά είναι θετικά χαρακτηριστικά που βοηθούν την θετική εμπειρία χρήστη.

Ας δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την απόδοση του website και αποτελούν τα βασικά Core Web Vitals:

Largest Contentful Paint (LCP): Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μετράει την απόδοση της σελίδας σε θέμα φόρτωσης. Δηλαδή με απλά λόγια, πόσο γρήγορα φορτώνει μια σελίδα. Ο δείκτης μετράει τον χρόνο φόρτωσης για το σύνολο των σελίδων και όχι μόνο της Αρχικής σελίδας με ειδικά εργαλεία και όχι με τον τρόπο που μετράμε εμείς την ταχύτητα. Ο ιδανικός χρόνος είναι απαραίτητο να διαρκεί κάτω των 2.5 δευτερολέπτων.

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι εκείνο που καταλαβαίνουμε πιο εύκολα ότι μπορεί να έχει πρόβλημα, καθώς αν αργεί η φόρτωση στα ειδικά εργαλεία της Google, θα αργεί και σε εμάς. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η αργή φόρτωση φέρνει και αργά αποτελέσματα άρα και κακή εμπειρία χρήσης καθώς οι περισσότεροι εγκαταλείπουν ένα αργό eshop ή μια αργή ιστοσελίδα. Συνεπώς, το να δημιουργήσουμε μια ιστοσελίδα δεν αρκεί, είναι απαραίτητο να έχει και ταχεία φόρτωση ώστε να μην δυσκολεύουμε την εμπειρία χρήσης.

First Input Delay (FID): Πρόκειται για το χαρακτηριστικό που μετράει τον χρόνο που χρειάζεται το website να ανταποκριθεί σε μια ενέργεια (π.χ. όταν πατάει ο χρήστης ένα κουμπί ή πατάει να του εμφανίσει το menu). Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος να διαρκεί κάτω από 0.001 δευτερόλεπτα. Είναι ένα σύνηθες πρόβλημα να προσπαθεί ο χρήστης να ανοίξει μια σελίδα, να απογοητεύεται και να αποχωρεί από αυτήν. Οπότε η Google μέσα από αυτό τον δείκτη προσπάθησε να αξιολογήσει αυτή την εμπειρία.

Cumulative Layout Shift (CLS): Μετράει πόσο σταθερή παραμένει η ιστοσελίδα μας καθώς μετακινούμαστε εντός αυτής. Δηλαδή μετράει την συνέπεια της, καθώς μεταβάλλονται οι πληροφορίες που περιέχει. Για παράδειγμα, αν θέλει κανείς να μπει σε μια συγκεκριμένη σελίδα και αργούν να φορτώσουν οι πληροφορίες αυτής ή τα πρόσθετα ή όταν κανείς διαβάζει κάτι σε μια σελίδα και ξαφνικά φορτώνουν και τα υπόλοιπα πρόσθετα και «χάνει» τη ροή του. Ο χρόνος κάτω από 0.1 δευτερόλεπτο είναι ο αποδεκτός από τις μετρήσεις των Core Web Vitals.

Οι χρόνοι που αναφέρονται παραπάνω διαφέρουν ελάχιστα ανάμεσα σε κινητές συσκευές και Desktop καθώς η εμφάνιση από κινητές συσκευές είναι πιο περίπλοκη και χρειάζεται περισσότερη βελτίωση σε πολλά σημεία. Συνεπώς, όσο βελτιστοποιούμε το website μας στο πως εμφανίζεται από τις κινητές συσκευές, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε καλύτερα Core Web Vitals και στην εμφάνιση από το Desktop.

 

Πώς θα βελτιώσεις τα Core Web Vitals

Ο πιο εύκολος και σύντομος τρόπος για να το πετύχεις είναι να ζητήσεις από την εταιρία που συνεργάζεσαι να το αναλάβει. Αν όμως κάνεις μόνος-η τη διαχείρισή του website σου ή/και θέλεις να γνωρίζεις κάποια βασικά σημεία που χρειάζεται να προσέξεις, σου αναφέρουμε αναλυτικά εδώ:

  • Μικρά αρχεία φωτογραφιών. Ένας από τους πιο βασικούς λόγους για τους οποίους αργεί να φορτώσει η σελίδα σου είναι ο όγκος των πληροφοριών που περιέχει. Προσπάθησε να ανεβάζεις φωτογραφίες που είναι συμπιεσμένες σε όγκο.
  • Αφαίρεση στοιχείων JS που δεν χρησιμοποιούνται.
  • Βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται από τον server (hosting). Το αίτημα στον server για φόρτωση μιας σελίδας αργεί καθώς μπορεί ο γενικότερος χρόνος απόκρισής του να είναι χαμηλός. Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε αξιόπιστες λύσεις hosting.
  • Αποφυγή χρήσης ad υπηρεσιών (βλ. adsense κλπ) και γενικότερα όλων των υπηρεσιών που προσφέρουν επιπλέον δυσκολία ανταπόκρισης στο website.

Γενικότερα, προσπάθησε να αποφύγεις όλα εκείνα τα πρόσθετα, τα χαρακτηριστικά και τα σημεία που μπορεί να μην βοηθούν το website σου να κινείται γρήγορα και προσπάθησε να αποφύγεις τις διαρκείς αλλαγές στο περιεχόμενο. Δηλαδή, προσπάθησε να μην μετακινείς τα κουμπιά και τις ενότητες του menu του website σου αλλά και να κάνεις αλλαγές στο hosting.

Ένα ακόμη βασικό σημείο που χρειάζεται να προσέξεις για να βελτιστοποιήσεις τις σελίδες του website σου είναι το SEO. Είναι απαραίτητο να φτιάξουμε ένα website που είναι βελτιστοποιημένο το περιεχόμενο του για να το διαβάζει η Google με ευκολία και να τηρούμε κάποια βασικά σημεία που προσφέρουν καλύτερη αναγνωρισιμότητα και ταχύτητα ανάγνωσης σε λέξεις-κλειδιά και τεχνικές λειτουργίες. Δες εδώ περισσότερα για το SEO και πως εφαρμόζεται.

Πώς μπορείς να μετρήσεις τα Core Web Vitals

Τα Core Web Vitals μετρούν τα πραγματικά δεδομένα των χρηστών, συνεπώς εργαλεία που μετρούν αντίστοιχα δεδομένα είναι πολύ χρήσιμα και δίνουν την πραγματική εμπειρία του χρήστη. Τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τα μετρήσουμε:

Google Search Console

Δημιουργούμε λογαριασμό στο Google Search Console και το συνδέουμε το website μας. Από εκεί μπορούμε να πάρουμε μια πρώτη εικόνα για το τι συμβαίνει μέσα στην ιστοσελίδα σε σχέση με τα Core Web Vitals. Επιλέγουμε την αντίστοιχη επιλογή στο menu και έχουμε μια πρώτη εικόνα των επιδόσεων της σελίδας μας.

Page Speed Insights 

Το συγκεκριμένο εργαλείο αναλύει οποιαδήποτε ιστοσελίδα του eshop ή της εταιρικής ιστοσελίδας μας και δίνει μια εικόνα για τις μετρήσεις ενώ ταυτόχρονα μας προτείνει βελτιώσεις για καλύτερο αποτέλεσμα.

Core Web Vitals Chrome extension

Πρόκειται για ένα χρήσιμο πρόσθετο, εύκολο στην χρήση με άμεσα αποτελέσματα σε κάθε σελίδα που βλέπουμε. Αρκεί να κατεβάσουμε και να ενεργοποιήσουμε το πρόσθετο στο Chrome Browser και να βλέπουμε για την κάθε σελίδα κάποια βασικά σημεία βελτίωσης που μας προτείνει.

Υπάρχει πληθώρα άλλων εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την σωστή μέτρηση των Core Web Vitals, αλλά καλό είναι να τα χειρίζονται επαγγελματίες που μπορούν αποτελεσματικά να διαβάσουν το περιεχόμενο και να το διαχειριστούν.

Συνοψίζοντας, τα Core Web Vitals αποτελούν ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που είναι απαραίτητο να διορθωθεί και να ληφθεί υπόψιν κατά την δημιουργία ή την βελτίωση ενός website. Ταυτόχρονα με την σωστή διαχείριση και βελτιστοποίηση του SEO, τα αποτελέσματα που μπορεί να έχουμε στο ranking του website μας στην Google είναι εντυπωσιακά.

Tags :